Waarom rode wijnen koelen?

Het idee van gekoelde rode wijn kan wat vreemd klinken voor de traditionele wijnliefhebber. Echter, bepaalde rode wijnen komen juist beter tot hun recht bij lagere temperaturen. Vooral lichtere, fruitigere rode wijnen onthullen hun volle smaakpalet wanneer ze gekoeld worden, waardoor ze een heerlijke, verfrissende optie zijn voor warme zomerdagen.

 

Crivel | Grignolino
Serra Domenico

Crivel | Grignolino

Piemonte

Stap in de wereld van verfijnde Italiaanse wijnen met deze "Crivèl". Een expressieve wijn die de unieke charme van Piemonte belichaamt, met zijn levendige fruitigheid en verleidelijke karakter.

€ 15,70

 

Welke rode wijnen zijn geschikt om te koelen?

Niet elke rode wijn is geschikt om gekoeld te drinken. Hier zijn enkele rode wijnen die uitstekend smaken wanneer ze gekoeld worden:

1. Pinot noir: Bekend om zijn lichte body en fruitige tonen van aardbei en kers, is Pinot Noir een geweldige keuze om gekoeld te drinken.

2. Gamay: Deze wijn, vooral bekend van de Beaujolais, heeft levendige fruitige smaken die prachtig uitkomen bij lagere temperaturen.

3. Bobal: Deze Spaanse wijn heeft een fruitig en kruidig karakter met tonen van rood fruit, wat het een perfecte keuze maakt voor een verfrissende zomerse ervaring.

4. Zweigelt: Een Oostenrijkse wijn met sappige bessen- en kersensmaken die het goed doet in de koelkast.

5. Grignolino: Een Italiaanse druif uit Piemonte, bekend om zijn lichte, kruidige rode wijnen met een opvallende zuurgraad en tanninestructuur.

 

Oostenrijk
Blauwer Zweigelt 'Rubin' 21
Weingut Bauer

Blauwer Zweigelt 'Rubin' 21

Oostenrijk, Niederösterreich

De Blauer Zweigelt is de meest voorkomende rode wijnsoort in Oostenrijk. De steeds groeiende populariteit van deze druif komt vooral door zijn veelzijdigheid. Deze schitterende wijn van Matthias Bauer is 15 maanden gerijpt op Franse eikenhouten vaten. Een echte topper uit Wagram!

€ 18,30

 

Tips en tricks voor het koelen van rode wijn

Om het meeste uit je gekoelde rode wijn te halen, volg je deze eenvoudige tips:

1. Koel tijdig: plaats je fles rode wijn ongeveer 30 minuten in de koelkast voor je hem serveert. Dit brengt de temperatuur naar een ideale 12-15°C.

2. Gebruik een wijnthermometer: hiermee kun je de temperatuur van je wijn nauwkeurig meten en ervoor zorgen dat hij niet te koud of te warm is.

3. Serveerglazen: koel je wijnglazen lichtjes voor je de wijn inschenkt. Dit helpt om de wijn op de juiste temperatuur te houden.

4. IJsemmer: als je de wijn buiten serveert, gebruik dan een ijsemmer om de fles koel te houden.

5. Bewaar de smaak: vermijd te veel kou, omdat dit de smaak van de wijn kan maskeren. Licht gekoeld is het doel, niet ijskoud.

 

Spanje
Nucli Tinto| Valencia 2021
Biologisch
Neleman

Nucli Tinto| Valencia 2021

Spanje, Valencia

Speelse, frivole wijn uit de wijnregio rond Valencia. De blend van Bobal en Tempranillo combineert frisse, zomerse aroma's van bosvruchten vruchten met een vleugje mineraliteit. Een leuke ontdekking en 100% biologisch.

€ 9,90

 

Food pairing met gekoelde rode wijnen

Gekoelde rode wijnen zijn veelzijdig en passen goed bij verschillende zomerse gerechten. Hier zijn enkele suggesties:

- Salades: combineer een gekoelde Pinot noir met een frisse salade met geitenkaas en bessen.
- Gegrilde vis: Gamay is een uitstekende keuze bij gegrilde visgerechten.
- Barbecue: Bobal past perfect bij gegrild vlees en zomerse barbecuegerechten.
- Vegetarische gerechten: Zweigelt is heerlijk met gegrilde groenten en lichte pastagerechten.

 

Frankrijk
Reuilly 2022
Domaine Dyckerhoff

Reuilly 2022

Rouge
Frankrijk, Loire

Deze Pinot Noir van Domaine Dyckerhof is expressief en fruitig. Een rode wijn die charmeert dankzij zijn toegankelijkheid en elegantie. Reuilly situeert zich in de oostelijke Loire-vallei. Deze appellatie is sinds kort aan een ware renaissance bezig en wordt al lang niet meer aanzien als de "Sancerre voor de armen".

€ 15,30

 

Conclusie

Gekoelde rode wijnen bieden een unieke en verfrissende twist voor de zomer. Door te kiezen voor lichtere, fruitigere rode wijnen en deze op de juiste manier te koelen, kun je een nieuwe smaakervaring ontdekken die perfect past bij warme dagen. Experimenteer met verschillende soorten en geniet van de veelzijdigheid die gekoelde rode wijnen te bieden hebben.

Cheers op een verfrissende zomer!

 

Italië
Valpolicella Classico 2021
€ 18,50