Pinot noir in de schijnwerpers

Pinot noir is een van de oudste druivensoorten ter wereld, met wortels die teruggaan tot de Romeinse tijd. De druif staat bekend om zijn dunne schil, wat resulteert in lichtere, delicate wijnen met een helder robijnrode kleur. De aroma’s zijn vaak complex en verfijnd, met tonen van rood fruit zoals kersen, aardbeien en frambozen, maar ook bloemige en aardse nuances zoals viooltjes, paddenstoelen en zelfs truffel.

Pinot noir is berucht om zijn moeilijke teelt. De druif is gevoelig voor ziektes, vereist een koel klimaat en vraagt om zeer specifieke bodemomstandigheden om goed te gedijen. Dit maakt het een uitdaging voor wijnmakers, maar wanneer de omstandigheden juist zijn, levert Pinot noir wijnen op van uitzonderlijke kwaliteit.

Wist je trouwens dat Pinot noir ook een van de belangrijkste druiven is in de productie van Champagne? Samen met Chardonnay en Pinot meunier vormt Pinot noir de basis van veel champagnes, waarbij ze zorgt voor structuur en diepgang.

 

Frankrijk
Réflexion R.019
Champagne Lallier

Réflexion R.019

Brut
Frankrijk, Champagne

Champagne Lallier creëert een reeks champagnes met een uniek concept waarbij er een duidelijke link is naar een bepaalde jaargang. R.019 is een verfijnde champagne met uitsluitend Grand Cru wijngaarden en grotendeels uit het jaar 2019 én met een rijping van maar liefst 3 jaar.

€ 44,60
Frankrijk
Blanc de Noirs Grand Cru
Champagne Lallier

Blanc de Noirs Grand Cru

Brut
Frankrijk, Champagne

Lallier's Blanc de Noirs is een eerbetoon aan hun passie voor de Pinot Noir druif, met zorg geselecteerd uit twee van de meest prestigieuze Grand Cru terroirs. Het belichaamt een sprankelende mix van puurheid en diepte.

€ 58,30

Bourgogne: de oorsprong van elegantie

De Bourgogne staat bekend als de geboorteplaats van Pinot noir. Hier produceert deze druif enkele van de meest verfijnde wijnen ter wereld. Met zijn kalkrijke bodems en koele klimaat biedt de Bourgogne de perfecte omstandigheden voor Pinot noir om zijn expressie volledig te ontplooien. Onze wijnen uit deze regio tonen een delicate balans van rood fruit, subtiele kruiden en een verfijnde mineraliteit. Deze wijnen hebben vaak een zijdezachte textuur en een lange afdronk, kenmerkend voor topkwaliteit 'Bourgogne' Pinot noir.

 

Frankrijk
Beaune 'Les Epenottes' | Pinot noir
Score
Wine Enthousiast
91
Domaine Manuel Olivier

Beaune 'Les Epenottes' | Pinot noir

Frankrijk, Bourgogne

Deze dorpsappellation uit de Côte de Beaune levert een elegante en genereuze wijn op. Niet ver van Pommard is de volle smaak duidelijk aanwezig. De handmatige oogst van wijngaarden van meer dan 30 jaar oud maakt het mogelijk om een percentage van de hele trossen te behouden voor een lange maceratie. Een rijping van 18 maanden op eiken vaten stabiliseert de tannines. 

Wine Enthousiast 91
€ 22,60
Frankrijk
Les Dames Huguettes | Hautes Côtes de Nuits 2022
Score
VIVINO
3,9
Domaine Faiveley

Les Dames Huguettes | Hautes Côtes de Nuits 2022

Frankrijk, Bourgogne

Deze Côtes de Nuits 'Les Dames Huguettes' van Domaine Faiveley opent met een prachtig boeket van rijpe kersen, gegrild vlees en houtrook. Er volgt een subtiele hint van reductie die snel verdwijnt. De wijn is medium-bodied, rijk en sappig, met jeugdige en zachte tannines die voor structuur zorgen.

VIVINO 3,9
€ 32,50

Elzas: een verfijnde expressie

In de Elzas wordt Pinot noir vaak over het hoofd gezien, maar de regio biedt een unieke expressie van deze druif. De Pinot noirs van Louis Sipp zijn licht en fris, met een uitgesproken fruitigheid die vaak doet denken aan aardbeien en frambozen. Hoewel de Elzas voornamelijk bekend is om zijn witte wijnen, verdient de Pinot noir hier zeker een plaats op tafel, vooral bij lichte vleesgerechten en zachte kazen.

 

Frankrijk
Pinot Noir | Elzas
Louis Sipp

Pinot Noir | Elzas

Frankrijk, Elzas

Een lichte, fruitige rode wijn op basis van Pinot Noir. De enige rode wijn die Louis Sipp vervaardigt. De zuren zorgen voor het frisse en lichte karakter van deze wijn. 
 

€ 17,50
Frankrijk
Crémant D'Alsace "Blanc de Noir"
Score
RVF
14,5/20
Louis Sipp

Crémant D'Alsace "Blanc de Noir"

Brut
Frankrijk, Elzas

Heerlijke crémant van Louis Sipp uit Elzas. Deze unieke schuimwijn wordt uitsluitend gemaakt op basis van blauwe druiven (Pinot Noir). Geraffineerd en elegant.

RVF 14,5/20
€ 22,90

Loire: frisheid en levendigheid

In de Loire-vallei, beroemd om zijn Sauvignon blanc en Chenin blanc, vind je ook enkele verrassende Pinot noirs. Deze wijnen zijn vaak licht van body, met een heldere zuurgraad en levendige fruittonen. Onze Domaine Dyckerhoff Reuilly heeft een jeugdige frisheid die perfect past bij zomerse gerechten en lichte maaltijden. Het is een voorbeeld van een wijn die gemakkelijk drinkbaar is, maar toch voldoende complexiteit biedt voor de liefhebber.

 

Frankrijk
Reuilly 2022
Domaine Dyckerhoff

Reuilly 2022

Rouge
Frankrijk, Loire

Deze Pinot Noir van Domaine Dyckerhof is expressief en fruitig. Een rode wijn die charmeert dankzij zijn toegankelijkheid en elegantie. Reuilly situeert zich in de oostelijke Loire-vallei. Deze appellatie is sinds kort aan een ware renaissance bezig en wordt al lang niet meer aanzien als de "Sancerre voor de armen".

€ 15,30

Spätburgunder: Duitse Pinot noir uit Pfalz

Spätburgunder, de Duitse naam voor Pinot noir, wordt steeds populairder, en de Pfalz is een van de regio's waar deze druif uitstekend gedijt. Onze Spätburgunder uit de Pfalz is een prachtige weerspiegeling van de Bourgondische invloeden, maar met een eigen Duitse twist. Deze wijnen zijn vaak iets rijker, met een vleugje kruidigheid en een iets vollere body, zonder de elegantie te verliezen die Pinot noir zo geliefd maakt. Ze passen uitstekend bij hartige gerechten zoals geroosterd vlees en gegrilde groenten.

 

Duitsland
Spätburgunder Rotwein | Pfalz 2019
Biologisch
Weingut Bernhart

Spätburgunder Rotwein | Pfalz 2019

Trocken
Duitsland, Pfalz

Prachtige Spätburgunder (Pinot Noir) uit de zuidelijke Pfalz. De 2019 jaargang combineert fruitigheid met veel fraîcheur en de typische roostertonen.

€ 15,00
Duitsland
Spätburgunder "Kalkmergel" | Pfalz 2020
Score
VIVINO
3.7
Biologisch
Weingut Bernhart

Spätburgunder "Kalkmergel" | Pfalz 2020

Trocken
Duitsland, Pfalz

Volle en complexe Spätburgunder (Pinot Noir). Dit is nog "maar" de Ortswein (= gemeentelijke appellatie) maar deze wijn heeft reeds alles wat je van top Pinot Noir verwacht.

VIVINO 3.7
€ 23,50

Conclusie

Op Internationale Pinot Noir Dag vieren we niet alleen de veelzijdigheid en schoonheid van deze druivensoort, maar ook de diversiteit van de regio's waaruit deze wijnen komen. Of je nu houdt van de klassieke elegantie van Bourgogne, de frisse expressie uit de Elzas en de Loire, of de rijke spätburgunder uit Pfalz, er is altijd een Pinot noir die je smaakpapillen zal verrassen. Een toast op Pinot noir en op de vele ontdekkingen die deze edele druif te bieden heeft!